Ordning & reda i förrådet

Dags att städa in sommaren och välkomna höst & vinter!! Under helgen ska vi lasta in alla trädgårdsmöbler, redskap, krukor och växter för årets vinterförvaring. Det känns alltid lite vemodigt men ger mig samtidigt en lust till att organisera upp, rensa och städa i våra förvaringsutrymmen.

Eftersom vi bor på en gård med olika byggnader har vi inga problem med förvaringsplats. Vårt problem är snarare att vi gärna samlar på oss vilket i sig framkallar ångest då och då. Vi måste helt enkelt rensa och skapa ordning!

Nytt här på gården är att vi byggt ett förrådshotell som kommer öppna upp i Oktober. Här har vi skapat fräscha uppvärmda förrådsutrymmen som man kan hyra för en rimlig peng. Magasin Lomma - som vi döpt verksamheten till kommer göra det möjligt för både oss och andra hushåll häromkring att äntligen få lite ordning på grejer som man kanske inte har behov av i vardagen. Ni vet sådant som bara är i vägen för annat då det bara används vid en viss säsong eller sådant som lyfts fram en gång om året.

Foto | Daniella Witte

I går inredde och fotograferade jag ett av förråden i Magasin Lomma med smarta förvaringslösningar.

Tycker personligen att Ikea har de bästa och mest prisvärda produkterna inom området så därför köpte vi både hyllor och förvaringslådor där. För att förvaring och struktur ska vara kul tycker jag att det är viktigt att det ska se snyggt ut när jag stiger in i ett sådant här utrymme. Valet var därför inte svårt när jag valde hyllor  och lådor i naturnära nyanser. Självklart kostar en trälåda mer än en plastlåda och tycker man att det blir för kostsamt kan man alltid blanda. Papp, plast och trä är en superfin kombo om man håller sig de de fräscha, dämpade tonerna.

Mina 5 bästa tips för en bra förrådsförvaring:

  • Investera i rejäla och flexibla hyllor och använd hela väggens höjd för maximal förvaringsyta.
  • Kombinera hyllor med krokar på väggen där du hänger upp sådant som är för otympligt för en hylla. Exempelvis extrastolar, trädgårdsredskap, skidor, byggmaterial mm.
  • Märk alla lådor med bokstäver eller siffror. Gör sedan ett enkelt register där du skriver vad de olika märkningarna innehåller. Rama in och sätt upp registret på en vägg i förrådet.
  • Städa förrådet en gång om året och rensa då ut sådant som inte använts de senaste 1-2 åren. På så sätt håller man koll på vad man egentligen äger. Dubbelkonsumtion är inte bra för någon.  Dessutom skapar man en skön ordning som inte framkallar ångest + att man ger plats för nya saker som behöver flytta in.
  • Om du hyr förrådsutrymme. Se till att teckna en extra försäkring då hemförsäkringen annars inte täcker detta.

Nu bär det av till Malmö för pressvisning och möte.

/Daniella