Min helg i vackra Helsingborg

  I helgen var jag och Maria i väg på en riktigt härlig helg i sköna Helsingborg med omnejd. Det var ett samarbete med Helsingborg stad, som  också fixat ett fantastiskt upplägg för oss. Målet var att besöka olika trevliga utflyktsmål och upplevelser som Helsingborg stad är extra stolta över, vilket de minst sagt lyckades med till 100%.

 

Vi har under helgen fått äran att besöka ställen som drivs av enormt duktiga människor med olika bakrund och mål. Med dessa har vi fått inspirerande  möten och samtal,  och i kombination med det visuella, smakerna och den njutbara upplevelsen har det tillsammans gett mig ett paket innehållande positiv energi med en väldigt stor dos ovärderlig inspiration som jag alltid kommer bära med mig.

 

I dag delar jag med mig av upplevelserna till er läsare som ni förhoppningsvis ska lägga i inspirationsmappen inför ett kommande besök i Helsingborg stad.

23DW_kaptensgatan_omgivning_LU(1 av 1)

RÅÅ

Råå är ett liten mysig fiskeby som ligger söder om stan. Här ser man en tydlig prägel från historien som man i första anblick kan se i den fina gatuhus-bebyggelsen. Genom "småstaden" leder en kullerstensväg och där ligger mysiga butiker och matställen som flera av dem redan fått en given plats på utflyktskartan.

Trivas på Råå

Vårt första stopp var Trivas på Råå. Ett fint och gediget ställe som bedriver både restaurang,hotell och spa. Som den bästa starten på dagen fick vi där en välbehövlig massage som av slutades med en ljuvlig ansiktsbehandling.

Trivas pa raa

 

Club Sally

Direkt efter spa-behandlingen traskade vi några meter bort på kullerstensvägen för ett besök hos Club Sally, en designstudio, showroom och butik under samma tak. Här mötte vi trevliga systern till designern och ägaren Annika Hansson, som tyvärr var bortrest. Hon berättade om deras mångåriga erfarenheter inom modebranchen och om designarbetet med det egna klädmärket Holy Sally. Kläderna i butiken andades tidlöshet i en dov och behaglig färgskala.

Club Sally

 

Studio Stilista

På samma gata, bara ett stenkast bort ligger snygga fashion-butiken och det nya stjärnskottet Studio Stilista . Jenny Hjalmarsson Boldsen har mode i blodet och har nu drivit Studio Stilista i knappt ett år. Trots den korta tiden har hon lyckats skapa sig en trogen kundkrets över hela Sverige. Hit vallfärdar folk för att få det unika på alla plan.  Studio Stilista erbjuder en stil som är cool och elegant på samma gång. Jenny berättar också att en viktig del av konceptet är att ge alla kunder den bästa personliga servicen i ett klädurval som verkligen är handplockat med både stil och omsorg. Hennes vision lyder: "My goal is to have a small but unique wardrobe".

Studio Stilista_Jenny

Studio Stilista_butiken 2

 

Helsingborgs bryggeri

Efter vår förmiddag på Råå bar det av mot stan och första stoppet där blev Oxhallen och Helsingsborgs ölbryggeri. Här fick vi vara med på deras guidade tur i bryggeriet som avslutades med ölprovning uppe på det gamla loftet. En riktigt trevlig grej att vara med på som jag varmt kan rekommendera. Vill också ge en stor eloge till Elin som höll i provningen på ett väldigt fint vis.

Hgb bryggeri olprovning

Hbg_olbryggeri 2

 

Oxhallen 

En saluhall beläget i en ruff gammal industrilokal mittemot bryggeriet. Öppettiderna i Oxhallen är endast Lördagar och då kan jag lova er att det är härlig stämning i den karaktärsfulla lokalen. Vi blev bjudna på en supergod lunch med ett glas öl till från bryggeriet. Efter det tog vi en runda bland de lokala matutställarna. Kunde känna att hela Oxhallen-konceptet kändes såå klockrent och framförallt  helt rätt i tiden. Det kändes tydligt i luften att alla sköna snubbar som besökte stället njöt av vartenda minut.

Oxhallen 3

Oxhallen 2

Oxhallen 1

 

Viking hotell

Klockan närmade sig eftermiddag och det var dags att checka in på Hotell Viking. Ett supermysigt stadshotell perfekt beläget mitt inne i stan. Här tog vi en liten paus över ett glas vin i deras trevliga bistro innan det var dags att svira om för restaurangbesök som visade vara ett toppställe…………….

Frukosten brukar vara en av måttstockarna för om ett Hotell får väl godkänt. Jag kan säga att betyget på den blev mer än väl godkänd. Perfekt!!!

Hotell Viking

Hotell Viking 2

 

Drottninggatan 35

Hyllad och prisad. Restaurangen Drottninggatan 35 har funnits i precis ett år och vi lyckades pricka in kvällen då dem firade sin 1 årsdag. Det var fullsatt med en del välkända ansikten, DJ´n spelade grym musik och menyn bestod av en 10-poängare Asiatisk streetfood. Wow, vilken helkväll vi fick!!!!

Drottninggatan 35

 

Kallbadhuset 

Vad är väl en kuststad utan ett kallbadhus, Helsingborg har tre och vi fick på söndagsmorgonen chansen att prova ett av dem. Nya Kallis ligger längs den fina strandpromenaden och erbjuder fräscha lokaler med en bastu som heter duga.

Frågar ni mig är ett nakenbad i havet en frihetskänsla som slår det mesta. Men frågar du min kära vän Maria kommer hon nog inte svara likadant eftersom hon aldrig har provat. Jag lovar att jag försökte locka med henne men hon var bestämd så jag fick så snällt bada och basta själv, vilket jag själv iofs inte hade något emot ;)

Någon kär vän sa till mig " #manångraraldrigettdopp " , och det kan jag skriva under på att det stämmer.

Kallbadhuset 2

Kallbadhuset

 

Wallåkra stenkärlsfabrik

Efter det uppfriskande badet packade vi bilen och begav oss till nästa utflyktsmål.

Åsa som driver Wallåkra stenkärlsfabrik tog varmt emot oss nere i dalen där det historiska kulturarvet så vackert ligger, inramat av naturen. Varken jag eller Maria hade varit där och visste i ärlighetens namn väldigt lite om stället. När vi lämnade däremot, var vi överväldigade efter att ha fått hela den fascinerande historien, om hur Åsa i över 20 år lyckats återuppbygga och driva fabriken, som när hon tog över den på 80-talet var totalt fallfärdig.

Att träffa en människa, en eldsjäl, med sådan passion, drivkraft och envishet för det den gör får mig så glad och varm i hjärtat. Stenkärlsfabriken är ett livsverk som i dag besöks av människor från hela Sverige och Europa. Den handgjorda keramiken bränns fortfarande i kolugnen, precis som den gjorde för över 200 år sedan. Bara en sådan sak.

Wallakra_asa

På Wallåkra Stenkärlsfabrik kan man som besökare följa hela processen från lera till färdig produkt men man kan också äta god mat i deras mysiga krog, lära sig att dreja, stöpa ljus och mycket mer. Här finns aktiviteter för små till stora sällskap och Åsa använder även sin kretivitet där. Att på sitt unika sätt skräddarsy besökarnas upplevelse efter önskemål och möjligheter.

Jag och Maria har redan bestämt att vi ska boka en dag då vi tar med oss våra familjer och drejar i den fantastiska verkstaden.

Wallakra _ fabriken

Wallakra _ fabriken2

 

Enkla ting

Strax utanför Vallåkra ligger Enkla ting. En väldigt fin inredning och trädgårdsdesign-butik med tillhörande Café.

Kajsa som bor på gården med sin familj, har genom åren lagt otaliga arbetstimmar på att bygga upp Enkla ting till något alldeles speciellt. Man kan väl säga att hon lyckats fantastiskt bra då det idag är ett givet utflyktsmål på kartan som folk gärna återvänder till.

Enkla ting_Kajsa

Vi fick inte bara med oss hem en välfylld påse med fina ting, vi fick också en stort bagage värdefull inspiration från Enkla ting, och från allt annat fantastiskt vi upplevt under helgen.

Enkla ting

Enkla ting_butiken 1

Bilder | Daniella Witte

 

Med detta vill jag tacka alla er som vi besökte. För ert varma mottagande och era beundransvärda berättelser som flera gånger fick mig att bli imponerad till gåshud.

Sist men inte minst vill jag tacka Helen på Helsingborgs kommun som  gav mig detta trevliga och minnesvärda uppdrag.

Kram Daniella