Veckans Stilleben

NYHET!! | Gästbloggare: Det handlar om detaljerna

Det är med glädje jag i dag får presentera min första gästbloggare i "Veckans stilleben". Kommer från nu, med jämna mellanrum, lyfta fram olika personligheter inom inredningsvärlden genom att låta dem fritt spegla sin stil och sitt utvalda budskap i ett personligt stilleben. I dag välkomnar jag varmt Norska Inredningsstylisten Per Olav Sølvberg som valt att lägga fokus på den viktiga betydelsen av detaljerna:

PerOlavStylist6.Daniella Witte blogPerOlavStyling3_Daniella Witte blogFoto & Styling | Per Olav Sølvberg

"Det hele handler om detaljene. Detaljer i harmoni skaper ro. På samme som alle oss mennesker har vår egen historie, så har hver detalj sin unike historie. Medisinflaskene har kanskje inneholdt livsviktig medisin. Alle historiene, skratten, tårene som bestikket har hørt gjennom generasjoner. Den japanske trekoppen har blitt til av en håndtverker på et verksted i Japan.

PerOlavStylist11.Daniella Witte blogFoto & Styling | Per Olav Sølvberg

De rustne spikrene som aldrig har blitt brukt, og blomsterløken som har vokst og blitt stor men enda ikke sprunget ut. Oljelampen som har lyst opp en stue i skogholtet. Alle detaljene har sin unike historie, men passer perfekt sammen i mitt lille Still Life."

/ Per Olav

 

Ps. Missa inte att följa Per Olav på Instagram. Han bjuder dagligen på massor av fin inspiration för er som gillar inredning och vackra miljöer. Ds.

 

 

Veckans stilleben | Blickfång i köket

Ni som följer @daniellawitte på Instagram har sett en skymt av att det sker lite förändringar i mina lokaler. Ett litet kök har bl.a nyligen byggts och härom dagen målade Maria ett par väggar mörkgrå (S- 8500N). För varje dag tar vi ett steg framåt till ett färdigt resultat och dag fick jag till ett litet stilleben i mitt nya kök. Veckans stilleben - yard_etc i koket1Veckans stilleben - yard_etc i koket 3 (kopia)Veckans stilleben - yard_etc i koket 2Foto | Daniella Witte

Det rena och enkla passar bäst i miljön här som faktiskt är ett gammalt charmigt stall. Grönt är en del av all inredning jag gör och här gör det sig extra bra mot trä och det svart och vita.

Jag fick äran att prova på en helt underbar ny svensk handvårdserie som heter YARD ETC. Den är speciellt framtagen till "trädgårdsfolket" som gillar att ta i med sina bara händer………. Läs mer om YARD ETC här. Efter att ha testat de fräscha produkterna i en hel vecka blir mitt betyg VÄL GODKÄND. Jag gillade dem så mycket så att jag kommer ta hem in dem i min shop lagom till trädgårdssäsongen kör igång. Sen ska jag inte sticka under stolen med att de dessutom gör sig väldigt bra rent utseendemässigt i min miljö här på gården ;)

Köptips: Skärbrädan i mörkt trä kommer från Broste. Tvåfärgad kruka, Serax. Träbestick, Olsson & Jensen. Glasburk med korklock, Louise Roe. Stickad linnehandduk, Brave production. Köket är från ikea.

/Daniella

Veckans stilleben | En vit tulpanhyllning

Kommer på mig själv att ju gråare, regnigare och blåsigare det är ute, desto vitare blir mina bilder. Ett bevis på att jag går väldigt mycket på dagsform och känsla. Veckans stilleben - Tulpanens dag detaljVeckans stilleben - Tulpanens dag1Veckans stilleben - Tulpanens dag detalj 2Foto | Daniella Witte

I dag hyllar jag tulpanens fina eftersom det är tulpanens dag. Det  gör jag med en vit styling då jag som sagt verkligen törstar efter ljus just nu. Blommorna är vackra oavsett om dem är överblommade eller helt nya och en blandning av dem skapar en intressant harmoni tycker jag. Det härliga med tulpaner är att det finns i så många olika färgställningar och det är väl därför de också är så populära. Åsa på bloggen Flowers and Feasts visar en annan fin variant med ett vackert jordnära uttryck.

För att skapa liv i ett vitt stilleben gäller det att jobba med olika strukturer och material. Jag har bland annat använt mig av glas, papper, porslin och vitmålat trä som tillsammans lyfter varandra.

Köptips:

Stora äggliknande pappkrukor, från Serax, Glaskupan är från danska The travelling band. Plexilåda och provrör i glas kommer från House Doctor. Uggla-vas är  från Serax, liksom de tunna porslinsfaten och de två söta fåglarna. Printen på väggen är av Pernille Folcarelli.

/Daniella

 

Veckans stilleben | Vintervitt

Hoppas ni har haft en mysig jul. Vi har haft det både bra och avslappat vilket jag uppskattar mycket. I dag har jag njutit extra av att gå i pyjamas till klockan ett och bara greja lite här och där. Resultatet av det blev  bland annat ett vintervitt stilleben i fönsterkarmen med endast gröna krispiga blad som kontrast .

Veckans stilleben vintervitt 2Veckans stilleben - vintervittFoto | Daniella Witte

Inspirationen till det vit-vita fick jag främst av det vackra vädret vi har här i Skåne nu. Inte mycket snö föll i går natt men det lilla tillsammans med skön sol räckte gott och väl för en skön mellandagsstämning.

Nu ska jag njuta vidare denna dag med att tillsammans med familjen laga något gott till kvällens middag. Diana bloggar om goda maträtter man kan laga med resterna från julbordet, undrar om vi inte ska gå på ett av hennes tips.

 

/Daniella

 

Veckans stilleben | Svart & natur i vinterträdgården

Ute i vårt svartmålade uterum eller vinterträdgård som vi kallar det råder det en klockren naturstämning. De svarta fönsterpartierna ger en skön kontrast till trädgården utanför. Känslan har jag förstärkt med trä och gröna växter. Detaljerna går i likasinnade nyanser och det är endast klarglaset som får stå för det krispiga. Veckans stilleben - vintertradgard 2Veckans stilleben - vintertradgard1Foto | Daniella Witte

I morgon ska vi ha en jul-afterwork med vänner här som nästa vecka följs av julafton med hela familjen, så här ute kommer vi umgås en stor del av julhelgen vilket kräver lite praktiskt tänk.

Bredvid matbordet har mitt gamla klaffbord fått flytta in som ett både dekorativt och praktiskt avlastningsbord. Här kommer både julgodis och annat smarrigt få stå tillsammans i ett stilleben med min stora Monstera. -Nej, allt behöver faktiskt inte vara jul. En fin blandning tycker jag bäst om. En ren men mysig känsla utan för mycket lullilull ;)

 

Mera snyggt i svart hittar du hos bästa Ulrika.

 

/Daniella

 

Veckans stilleben | En grön väggbonad

Veckans stilleben - vaggbonadVeckans stilleben - vaggbonad ute1Foto | Daniella Witte Blickfång ute är lika viktigt för känslan som inomhus. Precis intill vår gårdsuppfart finns där ett plank och det  har blivit den perfekta bakgrunden till att skapa utomhusstilleben efter stundande årstid.

Nu till jul ville jag göra något annorlunda mot hur det brukar se ut. Inspirationen kom efter att jag sett den här vackra väggbonaden. I stället för att väva blev det i stället en trädgårds-grönskande bonad för utomhusbruk med  en gnutta julkänsla. Nåväl, den hade funkat bra inne också men hållbarheten hade då varit sämre.

Så här gjorde jag väggbonaden:

1. Tog en bit bräda som jag målade i samma färg som bakgrunden.

2. Samlade ihop gröna kvistar av olika sorter som jag tyckte passade bra ihop. Tex. Eucalyptus, Sparris och Barrkvistar

3. La ut kvistarna tills jag var nöjd längs med brädans baksida som jag sedan först tejpade fast innan jag tog häftaparaten och häftade fast hela "paketet" så att det verkligen skulle hålla för väder och vind.

4. Klippte bort kvistar längs brädans överkant för en rak och fin kant. Klart!!!

 

/Daniella

 

Fler gröna jultips:

Annorlunda julgranar

Kottar & Barr

Veckans stilleben - Jul uppåt väggen

Veckans stilleben _ jul på väggen 3Veckans stilleben _ jul på väggen 4Veckans stilleben _ jul på väggen 22Foto | Daniella Witte Tänker att om man inte har så mycket golvyta går det utmärkt att göra det juligt även på väggen. En variant är den här. Stången rymmer allt hängbart. Jag bestämde mig för en färgkombo och tog sen lite av vad jag hade i mina gömmor. Förutom amaryllisen och hyacinten förstås, de har jag handlat färska inför helgen från vår bästa grönskashandlare här i Lomma

Väggen är lite slarvigt målad med  fin Kalklitir från My Habitation. Stången är från Ikea och pyntet är från lite varstans. Liten canvasbag, Inreda Utreda. Stjärngirlang och den vita porslinsstjärnan, Illums Bolighus. Den lilla pappstjärnan fick jag av en fin vän men jag tror den finns på Rusta. Grå träfiber-stjärnor Broste Copenhagen.

 

Kram och fin helg när den kommer!! /D

 

 

Veckans stilleben - Koppar som julfärg

På söndag tänder vi det första ljuset. Precis som de senaste åren gör vi det i vår egentillverkade kopparljusstake. DW_advent_koppar1000wFoto | Daniella Witte

Det är inga stora förändringar som krävs ovanpå mitt svarta skåp för att skapa lite julfint.

Kopparljusstaken, går så fint ihop med både svart och grönt tycker jag och visst är den snygg året om men till jul ser jag den på ett lite annorlunda sett. Eftersom jag inte är så glad för rött (har inte en enda röd pryl i mitt hem) fungerar kopparn som min perfekta julfärg.

Ljusstaken kan du köpa här!

 

Samtidigt som jag önskar er en stämningsfull helg vill jag tipsa er om några inspirerande adventstips.

Gott till glöggminglet

Julgransljus på nytt sätt

 

Kram Daniella

Veckans stilleben - grön julinspiration

Som jag lovade förra torsdagen blir det från nu juliga inslag i mina "Veckans Stilleben". Nya Femina magasin kom i veckan och även den var fylld med mycket härlig julinspiration. Missa inte det! Veckans stilleben_julförberedelser_grenVeckans stilleben - julförberedelserVeckans stilleben_julförberedelser_gren på vagnVeckans stilleben_julförberedelser_gren på vagn_detaljFoto | Daniella Witte

 

Kan personligen känna mig extra laddad för julmys och pyssel just i år. Vet inte varför men tror julen bara sprang förbi mig förra året........

Var härom dagen ute och spanade efter jul i butikerna på stan och jag måste säga att förutom Granit´s alltid så fina och enkla jul tyckte jag Illums Bolighus hade mycket snyggt att bjuda på om man vill ha det "lilla extra". Handlade en del då jag speciellt inte kunde stå emot deras gröna pynt. Därav färgvalet i dag.

Ett rullbart stilleben blev det den här veckan och jag gillar idén att kunna ha möjligheten att förflytta det till den plats som passar bäst för stunden. Man kan vara väldigt kreativ på en vagn som denna. Den kan tillexempel ständigt förändra innehåll efter vad det är för årstid .

Ni som har följt mig länge vet att jag gärna tar in en gren från trädgården. Här ser ni den igen :)

 

/Daniella

Veckans Stilleben - En personlig favorit

Jag går verkligen i gång på när oväntade material och stilar möts. I dagens inredningsvärld har vi sett mååånga inspirationsmiljöer där råa och skavda väggar som i dessa bilder fått sätta karaktären. Kanske har vi nu blivit trötta av att det varit för många och för mycket av det goda i vart enda inredningsmagasin, men om man bortser från det och bara ser det fina fascineras i alla fall jag fortfarande gång på gång............. Garageinspo (1 av 1)Flaskor_med_rotter_i_1_av_1_Järnverktyg i glasVeckans stilleben_glasFoto | Styling | Daniella Witte

När jag gjorde det här stillebenet för ett par år sedan kändes det fortfarande nytt att göra en bild i den här typen av miljö och jag kom ihåg hur jag njöt av att se glaset i olika form ta för sig mot den slarvigt putsade väggen, träet och den råa metallen. För att inte tala om när jag som en sista knorr placerade den nykläckta lönnen med sina nakna rötter i det klara vattnet. -Ja, skaparglädjen var fulländad. Faktum är att samma känsla sitter kvar än i dag, den här installationen tillhör en av mina absoluta favoriter :)

Nästa vecka börjar jag ta in julen i mina "Veckans stilleben" -ända fram till  strax innan dopparedagen. Det ser jag själv mycket fram emot, hoppas ni också ska göra det.

Kram D

Veckans Stilleben - en samling keramik från lådan

Den kändes inte alls värd att ligga nerstoppad i en låda och skräpa, nej så hemskt. Jag som vill att allt ska ha sin plats. Det är min samling keramik i gröna nyanser som jag talar om. I morse åkte de upp ur lådan för att vara med i veckans stillben...... Daniella Witte_veckans stilleben_låda

Börjar plocka upp det jag har i lådan på mitt ärvda bord från 1800-talet där det ovan redan hänger ett favorit-fotografi av Gustavo Orensztajn från Art Limited . Tänker att det nog ska lyfta min samling. Och grönt, ja gröna kvistar från trädgården måste vara med.......

Daniella Witte_veckans stilleben_keramik4 (kopia)Daniella Witte_veckans stilleben_keramik33

En stund senare har jag ett färdigt stilleben med en blandning av keramik, trä, glas och stål. Det mesta är gammalt och därför krävs det något modernt för att inte känslan ska bli mossig. Ljusstaken från Hay, Flasksiluetten från min shop och de fina glasgranarna, som faktiskt är en av årets juldekorationer hos Bolia.com, fick balansera upp det hela.

Daniella Witte_veckans stilleben_keramik (kopia)Foto | Daniella Witte

Nu önskar jag er en bra dag och en fin helg när den kommer.

 

Kram Daniella

Veckans stilleben

Stilleben_ljusFoto | Daniella Witte På lördag är det alla helgons dag och jag är säker på att vi alla har någon nära vi minns som vi i tanken vill skänka extra mycket värme till. Mina tankar går till min kära pappa som gick bort när jag bara var 18 år........

Jag tänder mycket ljus över lag under höst och vinter men just den här helgen på året blir det extra många. Genom att samla ett fång ljus i olika höjder får man ett fridfullt stilleben med mycket stämning. De fina ljuslyktorna på bilden hittar du här.

 

Ljus till er!!

/D

Veckans stilleben - En riktig höstboost!

Daniella Witte_stillife_autumn 2 Passande inför helgen har jag skapat ett höststilleben på trappan till vår entré. Kände för att var ganska "trädgårdsklassisk" och valde därför att följa husets exteriör och stil samtidigt som jag gärna ville att det skulle kännas så där skönt dämpat och naturligt.

Pumporna sätter till stor del stämningen men också ljuslyktan och ekkvisten med sina gulnande löv. I krukorna "spretade" det för mycket med Ljungen som stod så jag tog spaden och grävde upp ett par mossbitar från gräsmattan. Med sitt mjuka fluff fick det i stället pryda de kantiga zinkkrukorna. Löven jag samlade upp när jag städade trappan återvände jag som en slags uppmjukande röd tråd samlingen igenom.

Och förutom ett stilleben rikare blev stunden ute på trappan en riktigt välbehövlig "höstboost". Härligt!! :)

Daniella Witte_stillife_autumn 3Daniella Witte_stillife_autumnDaniella Witte_stillife_autumn 4Daniella Witte_stillife_autumn 1Foto | Daniella Witte

Visste ni förresten att sådana pumpor jag har med här inte bara är snygga i färgen, de är också perfekta för matlagningen. -Jojo, och tips på vad man kan göra för gott med dem finns just nu inne hos Diadonna. Missa inte det!

 

Nu önskar jag er en riktigt skön oktoberhelg!!

/D

 

Ps. Alla saker på bilden är ett hoplock från mina trädgårdsgömmor Ds.

NYHET | Veckans Stilleben

Har finurlat ett tag på vad som skulle kunna vara intressant för er att se här på bloggen varje vecka. Några olika idéer har snurrat men kom till slut fram till en som kändes mest hållbar. Jag kommer presentera ett Stilleben varje Torsdag och tanken med det är att ni förhoppningsvis ska få lite tips och trevlig inspiration inför helgen som är lätt att applicera i ert eget hem. Även lite köptips kommer finnas med.

Såå, idag presenterar jag härmed det första "Veckans Stilleben", hoppas ni ska gilla det! :)

Daniella Witte_Still life_blackandblueDaniellaWitte_stillife_black & blueFoto | Daniella Witte

Inspirationen till hela känslan kom när jag var ute på en härlig promenad vid stranden här i Lomma. Stenar, blå himmel och nästan svart-blått hav och så den där väl väderbitna träbiten som fick följa med hem från strandkanten.

Jag hade tidigare på dagen fyndat den fina lampan på Erikshjälpen och såg framför mig när jag gick där hur fint allt det här skulle kunna bli tillsammans på mitt svarta skåp ihop med mina svarta saker i modern form. Resultatet blev en balans mellan kantigt och runt där olika material lyfter varandra. Gillar själv att skåpets färg följer med upp i detaljerna vilket skapar ett skönt lugn.

/Daniella

 

Köptips: Fyrkantig skål, By Lassen. Stenar, från stranden. Ljusstake, Hay. Träbit, stranden. Keramiklampa, Erikshjälpen. Järnhäst, Ting ute & inne. Låda i skinn, Ilva.