Färgstarkt eller vitt i barnrummet?

Jag sitter just nu och ritar ett barnrum till en sexårig pojke och i samband med det fick jag en fråga om jag inte kunde visa lite mer tips för just barnrum här på bloggen.
Visst vill jag göra det!! Barnrum är en glädjespridare och riktigt roligt att rita, men kan också vara en liten utmaning. Framför allt när det gäller att välja en färgskala som känns hållbar.

Alla bilder kommer från VtWonen.


Första frågan man brukar ställa sig är om rummet ska var färgsprakande eller om det är en vit bas man ska köra på. Givetvis är det något man själv ska känna för och inget är rätt eller fel i frågan, men är man inne på ett färgrikt rum så är det lika bra att göra det ordentligt. Man ska då tänka på att leksakerna i sig är väldigt kulörta och för att inte hamna i något slags kaos så krävs en bra planering och en konsekvent färgskala.
Det kan vara att man bestämmer sig för en basfärg som man jobbar med i olika nyanser på tex väggar och möbler för att sedan bryta av med mönster som tex prickar och ränder i passande accentfärger.
Kuddar, gardiner, förvaringskorgar och matta är perfekta accenter att sätta till basen för att skapa den personliga känslan för just ditt barn. Satsa på bra förvaringslådor för leksaker du inte vill ha framme hela tiden. Det är ett bra sätt att undvika färgkaos och stök då barn också behöver lugn i sina rum.


Väljer du den vita basen har du ett utgångsläge som gör att du kan lättare kan sätta till färger och mönster av olika slag. Att jobba med annorlunda former i möbler kan vara ett bra sätt att göra ett vitt rum mer lekfullt och intressant.
Här är samma som med det färgrika rummet när det gäller accenterna. Sätt till det som speglar ditt barn och skapa på det sättet barnets egen stil.

Barnen växer snabbt och helt plötsligt har din flicka eller pojke blivit för stora för de babyrosa eller blå väggarna. Då kan det vara väldigt praktiskt att välja den vita basen från början för att med åldern lätt kunna byta ut möbler och accenter som passar ditt barns ålder.


Fondvägg har blivit ett klassiskt sätt att sätta till färg i ett rum. Här har man med hjälp av schabloner skapat sin personliga vägg. Kreativt och är inte så svårt att få till själv.

Att hålla tråden och balansen mellan färger och material ska man hela tiden ha med sig när man inreder och så även i barnrummet.

Det var lite om färg i barnrummet! 
Nu ska jag laga gröt och pyssla om min lillkille som är sjuk i dag.

Kram Daniella